Lipnomeer klimaat, weer en sneeuwhoogtes

Het Lipnomeer ligt op de grens van een gematigd landklimaat en een gematigd zeeklimaat. In de winterperiode is dit gebied gevoeliger voor invloeden van zogenaamde koudeputten die boven Rusland en Oost-Europa kunnen ontstaan. Bij een sterke oostelijke stroming kan de thermometer redelijk dalen in dit heuvelachtige gebied. Verder is er sprake van een duidelijk temperatuursverschil tussen de accommodaties die aan het meer liggen en de top van Kramolin die bijna tweehonderd meter hoger ligt en redelijk zwaar bebost is. Statistisch gezien ligt de temperatuur aan het meer zelf rond de 4 tot 6 graden Celsius in de winter. Op de berg Kramolin is dit echter slechts 0 tot 2 graden. ‘s Nachts ligt de temperatuur veelal onder het vriespunt. In koudere periodes is matige tot strenge vorst in de nachtelijke uren mogelijk.

Neerslag

Gemiddeld valt er gedurende de helft van de dagen neerslag. Dit kan winterse neerslag zijn zoals sneeuw, natte sneeuw, ijzel en hagel. Het kan echter ook regenen waardoor het minder aangenaam is om te skiën. Sta er niet van te kijken als er ‘s nachts een laag sneeuw van 10 tot 20 centimeter valt waarna het overdag bij temperaturen boven het vriespunt overgaat in regen. De meeste neerslag in de periode december tot en met februari valt in de vorm van sneeuw.

Sneeuwzekerheid

Lipno nad Vltavou is niet gegarandeerd wit in de wintermaanden. Zeker als de winter laat op gang komt kan het soms tot eind december of zelfs januari duren voordat de eerste serieuze sneeuw zich aandient. Gelukkig is het skigebied voorzien van sneeuwkanonnen waardoor er een flinke laag kunstsneeuw aangelegd kan worden. Tijdens het wintersportseizoen dat vlak voor Kerst begint en doorloopt tot medio maart zijn een deel van de skipistes sneeuwzeker. De kunstsneeuw begint pas bij temperaturen boven de zes graden Celsius te dalen. Over het algemeen gaat de kwaliteit van de piste in de loop van maart snel achteruit.

Klimaatcijfers

Onderstaande klimaatcijfers zijn langjarige gemiddelde cijfers die gelden voor de plaats Lipno nad Vltavou. Voor de pistes geldt dat het daar tot enkele graden kouder kan zijn:

December – gemiddelde maximumtemperatuur 4 graden Celsius, gemiddelde minimumtemperatuur -1 graad.

Januari – gemiddelde maximumtemperatuur 6 graden Celsius, gemiddelde minimumtemperatuur -3 graden.

Februari – gemiddelde maximumtemperatuur 7 graden Celsius, gemiddelde minimumtemperatuur -1 graad.

Maart – gemiddelde maximumtemperatuur 9 graden Celsius, gemiddelde minimumtemperatuur 1 graad.

Deze klimaatcijfers zijn gepubliceerd met toestemming van klimaatinfo.nl en mogen niet zomaar door derden overgenomen worden.